Friday, June 6, 2014

SET BERSALIN NONA ROGUY

PAKEJ MENGANDUNGI:
PhytoNatal - 90 biji
Akar Herbanika - 10 paket
Minyak Herbanika - 100 ml
Herbanika barut (krim) - 60gm
Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
Herbanika Lulur - 100gm

HARGA : RM365.00

OFFER : RM 300 ----> dengan PERCUMA(pilih antara set di bawah):

Set free gift 1:
Bengkung bodycare/seraimas

Set Free gift 2:
1. Losyen Pati Halia
2. Minyak Telon
3. Barut bayi
 4.Sabun Susu Kambing
5. Param
6. Pilis

Set free gift 3
1. Losyen Pati Halia
2. Minyak Telon
3. Barut bayi
 4.Sabun Susu Kambing
5. Tungku bayi

Set free gift 4
Nu3med

Set free gift 5
1. Kapsul Haruan (Perampina)
2. Minyak Telon
3. Barut bayi
 4.Sabun Susu Kambing
5. param
6. Pilis

dengan FREE POS ke semenanjung!

KESEMUA FREE GIFT DI ATAS ADALAH MILIK ANDA! 

Hanya yang terbaik :)

P/S: saya juga ada menjual secara loose..berminat, hubungi saya 0133250893 :)

Qaseh Gold

Produk WAJIB bagi semua ibu yang sedang merancang kehamilan, sedang hamil dan berpantang..



Antara kebaikan Qaseh Gold kepada ibu-ibu ialah:

- Melancarkan kitaran haid.
- Meningkatkan kesuburan
- Memberikan tenaga
- Menstabilkan hormon
- Menaikkan HB
- Mengawal tekanan darah semasa mengandung
- Memudahkan kelahiran
- Menambah darah semasa berpantang

Antara kandungan Qaseh Gold



Antara testimonial:


Qaseh boleh di mkn sejurus selepas keluar dari labour room, walaupun bayi G6PD...:)

Qaseh Gold menaikkan semula HB yang rendah. 

Qaseh Gold menyelesaikan masalah keputihan.

Susu badan juga banyak dengan mengamalkan Qaseh Gold.

Mudah bersalin dengan pengamalan Qaseh Gold

Sesungguhnya kita cuma berusaha, Allah juga yang menentukan. Insyaallah...:)


Harga sebotol: RM71.90

Qaseh Gold Kekanda dan Qaseh Gold Junior juga ada di  jual. Berminat, hubungi saya di 0133250893 ^_^


Set Bersalin Nawal Herbal Beauty

Merupakan set penjagaan luaran secara tradisional yang lengkap.

Set Bersalin Nawal Herbal Beauty ini di jual dalam 3 pakej yang berbeza.


Set Bersalin Nawal Pakej A mengandungi:


1. Bengkung ibu
2. Tungku besi
3. Sarung tungku herba
4. Herba mandian azzahra
5. Bedak panas syifa
6. Pati minyak serai wangi
7. Feminine wash manjakani
8. Intensive toning lotion (losen slimming)


Harga asal RM306.90
Harga after less RM257.00



Set Bersalin Nawal Pakej B mengandungi:


1. Bengkung ibu
2. Tungku besi
3. Sarung tungku herba
4. Herba mandian azzahra
5. Bedak panas syifa
6. Pati minyak serai wangi
7. Feminine wash manjakani
8. Repairing beauty lotion - utk stretchmark, parut dan masalah kulit
9. Collagen soap - utk stretchmark, parut dan masalah kulit, utk muka dan badan

Harga asal RM360.00 ++
Harga after less RM287.00



Set Bersalin Nawal Pakej C mengandungi:

1. Bengkung ibu
2. Tungku besi
3. Sarung tungku herba
4. Herba mandian azzahra
5. Bedak panas syifa
6. Pati minyak serai wangi
7. Feminine wash manjakani
8. Repairing beauty lotion - utk stretchmark, parut dan masalah kulit
9. Collagen soap - utk stretchmark, parut dan masalah kulit, utk muka dan badan
10. Intensive toning lotion (losen slimming)


Harga asal RM390.00 ++
Harga after less RM320.00

Setiap pembelian set bersalin nawal akan di berikan hadiah misteri. 

Setiap item di atas ada di jual berasingan. Berminat, boleh sms/whatsapp ke 0133250893 ^_^

Friday, January 3, 2014

Set Bersalin Shaklee


* Dengan pembelian Set Bersalin Shaklee, anda berpeluang memilih dari 3 pilihan free gift yang menarik!

Antara Set pilihan free gift:

Set Free Gift 1:
Bengkung bodycare


Set free gift 2:
1. Losyen Pati halia
2. param
3. pilis
4. barut baby
5. minyak telon baby
6. sabun susu beras/sabun susu kambing

Set free gift 3:
1. Tungku baby
2. barut baby
3. Minyak Telon baby
4. sabun susu beras/ sabun susu kambing
5. Losyen Pati halia

Berminat, sila sms/whatsapp saya di 0133250893 ^_^

Set Berpantang Asas Shaklee mengandungi :
  • Vita-lea, 
  • Vitamin C
  •  Zinc
  • B-Complex
Set Bersalin Extra:  Set Bersalin Asas Shaklee+ Ostematrix+ ESP
(Menyokong fungsi penyusuan susu ibu, Membantu ibu pulih dengan cepat dari luka bersalin)

Set Bersalin Premium: Set Bersalin Asas Shaklee+Ostematrix+ESP+Alfalfa+Lecithin
(Menurunkan berat badan ibu sambil menyokong penyusuan susu ibu, pejalkan semula otot ibu yang lembik dan menggelebeh)

Berikut merupakan fungsi setiap item dalam Set Bersalin Asas Shaklee



Vitalea with iron formula
Memandangkan ibu2 kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka ibu-ibu perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih , lesu dan tak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak adalah sangat baik.

B-Complex
Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan  B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.

Vitamin C 500mg Sustained Release  (p/s: dalam gambar tu chewable ye, gambar lama )
Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa. Ia akan melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran.

Zinc
Ianya adalah antara galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita. Ikan haruan antara makanan yang kaya dengan zinc. Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi.

Berminat, boleh sms/whatsapp saya di 0133250893 :)



Friday, March 15, 2013

Tommee Tippee... Direct from UK..:)



Tommee Tippee Explora Weaning Kit Including Magic Mat (Pink)
Harga: RM80 termasuk postage ke seluruh Malaysia!


Tommee Tippee Explora Feeding Kit Including Bib

Both colour available

Harga: RM100 inc postage ke seluruh Malaysia

Tommee Tippee Explora Weaning Kit (Pink)

Harga: RM100 termasuk postage ke seluruh Malaysia







Stok Terhad! Kepada yang berminat, boleh sms saya di 0133250893 terus ye. sapa cepat, dia dapat ^_^

Thursday, November 1, 2012

Apa itu Bentan??


Jangkitan kuman akibat tiada penjagaan rapi


DALAM masyarakat Melayu, sering kita dengar, wanita selepas bersalin kena bentan, begitu juga dengan kanak-kanak yang baru lepas bersunat. Jika tidak dijaga betul-betul dalam tempoh pemulihan, mereka boleh diserang bentan. Lebih membimbangkan, ada banyak juga wanita yang baru bersalin maut akibat bentan. Apakah sebenarnya bentan? Sejauh mana wanita benar-benar faham dan tahu mengenai penyakit itu? 

Jika dirujuk pakar perubatan, bentan tidak pernah disebut dalam mana-mana jurnal perubatan. Ia adalah situasi yang berlaku kepada wanita selepas bersalin akibat jangkitan kuman pada bahagian peranakan, rahim, saluran atau pundi kencing berpunca daripada sikap sambil lewa atau tidak prihatin mereka terhadap tahap kesihatan dan kebersihan diri sehingga berisiko tinggi untuk jangkitan kuman. 

Lazimnya, wanita selepas bersalin lebih senang mendapat jangkitan kuman kerana berlaku perubahan hormon. Sepanjang tempoh itu, banyak perkara yang patut diambil kira, jangan terlalu taksub untuk mengikut petua ‘orang tua-tua’ atau kaedah tradisional yang banyak pantang larangnya. 

Contohnya, ketika dalam pantang, wanita tidak boleh terlalu banyak berjalan, turun naik tangga, minum air banyak, suhu badan terlalu sejuk dan tidak boleh makan makanan sebarangan. 

Ada antara petua ‘orang tua-tua’ membantu memulihkan kesihatan ibu selepas bersalin dengan cepat, namun ada antaranya yang tidak begitu baik dan relevan sehingga boleh memudaratkan. Misalnya, kononnya minum air terlalu banyak takut perut menjadi buncit dan mengembang. Sebenarnya itu adalah persepsi yang salah kerana jika minum air sikit boleh menyebabkan kawasan faraj menjadi kering dan kurang buang air kecil serta air kencing menjadi kotor. 

Apabila ini berlaku, jangkitan kuman pada bahagian faraj dan jika tidak dirawat ia boleh merebak masuk ke dalam darah sehingga memudaratkan dan membawa maut. 

Pensyarah Kanan Jabatan Obstetrik & Ginekologi, Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM), Dr Sofiah Sulaiman, ketika diajukan mengenai isu bentan, berkata memang tidak ada istilah bentan dalam kamus perubatan, namun ia sebenarnya bersangkutan mengenai jangkitan kuman kepada ibu selepas bersalin jika mereka tidak mengamalkan penjagaan kesihatan dengan betul. 

Katanya, wanita selepas bersalin memang mempunyai potensi diserang jangkitan kuman pada rahim, faraj, pundi kencing atau darah septicaemis jika tidak melakukan penjagaan lebih rapi. 

Sepanjang tempoh pemulihan itu, katanya, imunisasi wanita adalah sangat rendah, jika mereka ambil mudah dari segi dalam penjagaan diri, jangkitan kuman mudah terjadi. 

Dalam tempoh berpantang, darah nifas yang banyak keluar boleh menyebabkan jangkitan kuman jika wanita tidak kerap menukar tuala wanita. 

“Mereka juga seharusnya lebih banyak minum air, jaga kebersihan, lebih kerap menukar tuala wanita atau melakukan rawatan segera pada jahitan yang terbuka pada tempat peranakan untuk mengelak jangkitan kuman. Penjagaan lebih rapi di bahagian peranakan amat penting, termasuk untuk mengelak jahitan terbuka dan jika tidak dirawat ia boleh menyebabkan kuman mudah berjangkit. 

“Selain itu, jika kurang minum air, boleh juga menyebabkan kawasan pundi air kencing menjadi kering hingga menyebabkan ia mudah dijangkiti penyakit. 

“Jangkitan kuman berlaku di mana-mana bahagian peranakan dan faraj wanita itu, yang kemudian merebak sehingga ke dalam saluran darah serta menyerang organ lain dalam badan seperti buah pinggang menyebabkannya tidak berfungsi atau berlaku kompilasi penyakit lain,” katanya. 

Pada masa sama, beliau menegaskan, dalam tempoh berpantang, wanita juga memerlukan penjagaan kesihatan dan pemakanan yang betul bagi mengelak jangkitan kuman. 

Jelasnya, sekitar tahun 1960-an, jangkitan kuman adalah pembunuh nombor satu bagi wanita selepas bersalin. Ia berlaku disebabkan pada waktu itu, pengambilan antibiotik tidak diberi penekanan. 

“Malah, negara mundur juga mengalami masalah sama. Jangkitan kuman menjadi pembunuh nombor satu wanita selepas bersalin. Pada era itu, ramai wanita bersalin di rumah dan bukan di hospital. Mereka mengamalkan rawatan cara sendiri atau tradisional serta mungkin juga disebabkan kurang penjagaan kesihatan serta kebersihan. 

“Bagaimanapun, dewasa ini, rekod wanita yang kena jangkitan kuman atau mati akibat jangkitan kuman tidak begitu serius kerana mengambil ubat antibiotik,” katanya. 

Dr Sofiah berkata, ada juga wanita yang disebabkan terlalu taksub untuk menjaga bentuk badan selepas bersalin tidak mengamalkan diet pemakanan yang betul dan kurang minum air menyebabkan mereka lebih berisiko dijangkiti kuman. 

“Wanita perlu makan makanan berkhasiat untuk mempercepatkan proses pemulihan, minum air banyak, lebih kerap menukar tuala wanita dan paling penting segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan termasuk mendapatkan antibiotik,” katanya. 

Sebagai langkah pencegahan menghalang kompilasi yang lebih serius terhadap penyakit lain, wanita yang mempunyai tanda seperti deman panas, sakit pinggang teruk dan berterusan, pendarahan melampau, perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. 

“Isu bentan tidak seharusnya dipandang ringan. Ia bukan saja punca kematian selepas bersalin, malah boleh menyebabkan pendarahan melampau selepas bersalin, darah tinggi ketika mengandung dan darah beku,” katanya.

Sumber: Berita Harian, 17/2/2011

Wednesday, February 15, 2012

New Life...:)


Yup...anak ke-2 saya di lahirkan.....13 January 2012...Diberi nama NURUL IZZAH BINTI MUHAMAD FAISAL...




 
     Pengalaman bersalin kali ni mmg berbeza berbanding semasa melahirkan zakwan dulu...kalau dulu zakwan di lahirkan secara vacuum, kali ni saya rasa mcm nak bersalin secara normal sepenuhnya...tapi tak sangka, niat tu menjadi kenyataan, cumanya, bagi saya, kali ni nyawa saya dan baby btol2 dalam bahaya...waktu bersalin tu, saya asyik fikirkan keselamatan baby je...sehingga saya 'push' kuat2 dengan harapan baby cepat keluar dengan selamat...mmg fokus abis lah!

Membuat keputusan untuk bersalin di Hospital Kuala Kangsar

Pada mulanya, saya plan nak bersalin di Hospital Ipoh, tapi selepas lawatan kali pertama kami ke hospital tu untuk check bukaan(kuar 'show' pada 8hb Jan), kami rasa kami perlu memikirkan semula keputusan tersebut. untuk berjumpa dengan doktor,saya perlu menunggu selama 3 jam ..huhu...dengan ramainya patient dan rungutan dari nurse bahawa katil dah penuh membuatkan saya rasa berat hati untuk bersalin di Hospital Ipoh...memandangkan bukaan baru 1 cm ketika itu, kami membuat keputusan untuk menunggu di Kuala Kangsar dan bersalin di sana...

12 Jan 2012

Ok, contraction dan terasa setiap 20 min...masih boleh tidur lagi, so, mesti lama lagi...pukul 5.30pagi, dah rasa tak larat nak tahan sorang2...Encik suami saya kejutkan untuk standby..-mandi, solat subuh dan siapkan barang2, incase kene tahan kat hospital...

Di Hospital Kuala Kangsar, sunyi je...ada sorang ibu yang telah selamat melahirkan baby...Nurse kat situ terus je bagi baju untuk di pakai( warna pink lagi..hehe)...tapi saya menolaknya, sbb saya tak sure lagi bukaan dah brape..sakitnya masih tak konsisten. Selepas di periksa, bukaan baru 2cm...dan yang check bukaan tu pun, cuma nurse...saya tak nmpk sorang doktor pun...yeah...disini barulah banyak soalan yang berlegar di fikiran...kenapa mereka check bukaan dulu? nape tak buat CTG dulu? Mana doktor? huhu...

Saya di tahan di wad kerana nurse risau bukaan akan terbuka dengan cepat, memandangkan ini anak yang ke-2...


Di Wad bersalin

Tak ramai pun kat wad bersalin tu(nama wad tu pun saya dah lupa...hehe)..ada lebih kurang 11 org sahaja kat dalam wad tuh...dengan hanya 24 katil sahaja...

Saya berjalan di sekeliling wad, dengan harapan, baby akan kuar cepat dan mudah...sampai nurse2 pelatih kat situ tanya..'akak tak penat ke?' hehe...pening diorg tgk saye asyik berjalan je..hehe...

Petangnya, contraction sudah mula terasa lama untuk setiap selang masa...jam masih di tepi untuk merekod selang masa sakit tu...dan, sepanjang hari di situ..TAK ADA PUN NURSE@ DOKTOR   yang datang tanya khabar saya..huhu...takpe..masih boleh tahan lagi...masih boleh solat berdiri lagi...tapi menggigil jugak la badan ni menahan sakit tu datang...

Permintaan yang di ambil mudah

Seusai solat maghrib(secara duduk), saya rasa dah tak dapat nak tahan lagi sakit...sabar..tunggu masuk isyak dulu..hehe..boleh tunggu lagi tuh...lepas je solat isyak, saya bagi tau dengan nurse yang kebetulan lalu...dengan nada yang lemah..'ok, jap lagi saya check'....lebih kurang 5 minit lepas tu, nurse tu datang, letakkan tangan dia di atas perut(untuk check contraction)..huhu..cara tradisional btol...contraction 2 kali dalam 10 min...dia minta untuk check bukaan plak...dah 4 cm rupanya...still..lambat lg!.....huhu..tapi dah boleh p labour room...

kat labour room, sakit tu kurang...tak tau kenapa...check CTG pun, contraction tak teruk sangat, sampai nurse tu cadangkan saya balik semula ke wad! waaa..tak mau..sbb saya dah tak larat nak bagi tau lagi kalo saya dah sakit btol2....huhu

lepas hampir sejam, datang sorang lagi nurse, check bukaan, dah 5 cm...so, tutup citer nak antar balik ke wad..alhamdulillah....

Hypnobirthing

Yup...kalo dah 5cm tu, faham2 la sakitnya mcm mane...makin lama makin sakit, dan badan saya menggigil menahan sakit itu. Air ketuban tak di pecahkan, No Gas untuk tahan sakit atau petidine atau ape2 sahaja ubat tahan sakit..bukan saya taknak, tapi mmg tidak di berikan oleh pihak hospital dengan alasan tiada doktor pakar...Saya mengiring ke kiri, sbb ada dengar petua, kalo nak cepat bersalin, baring dengan mengadap ke kiri....mulut dah mula mengalunkan zikir...sms dah di antar kepada suami supaya standby...pastu teringat tentang kaedah hypnobirthing...'JANGAN LAWAN SAKIT TU, TAPI TERIMA DENGAN HATI TERBUKA DAN GEMBIRA' ...

Ketika itu, saya membayangkan, baby sedang berusaha menolak dirinya untuk keluar..kalau saya tahan sakit itu, bermakna saya tahan anak saya untuk keluar..kesian anak saya..so, saya gagahkan diri untuk senyum..dan kata dalam hati..'ok baby, kuat lagi...ummi boleh tahan lagi ni' jadi, sesakit mana pun saya, saya lebih lega, sbb anak saya masih kuat.......alhamdulillah...pernafasan saya menjadi lebih teratur dan badan dan tak menggigil menahan sakit yang datang....last sekali, saya terasa air ketuban pecah, dan baby dah nak kuar...tapi masa tu, baru saya perasan, saya tak abis blaja tentang hypnobirthing..... ketika 'push' tu..nak bayangkan ape plak ye? kene fikir ape? huhu...so, pakai hentam 'push' je la...dekat setengah jam jugak la sesi push tu, sbb saya gelabah, memikirkan, Hospital Kuala Kangsar akan hantar patient yang bermasalah untuk bersalin ke Hospital Taiping. Cuba bayangkan, baby dah stage ke 2 untuk keluar, tetiba si ibu tak larat nak push, diorg akan hantar ke Hospital Taiping yang memakan masa 30 minit untuk sampai...apa akan jadi dengan anak saye? tak ke lemas??wawawa.....

Alhamdulillah jugak la, Nurul Izzah keluar dengan selamat, di sambut oleh mid-wife dan 2 nurse pembantu dengan di 'perhatikan' oleh doktor(doktor kot, sbb dia pakai uniform color lain)..dan tak sempat pun nak tgk pangkat dia..

Seriously, saya rasa better saya bersalin kat umah. di sambut oleh bidan...huhu..tak faham, kenapa ada hospital yang takde doktor...peluang untuk terjadinya risiko semasa melahirkan sangatlah tinggi...walaupun saya percaya segala yang berlaku semasa bersalin tu ketentuan Allah, tapi bukan ke dunia perubatan skarang ni dah canggih? kenapa ada hospital yang masih kurang semua kemudahan yang sepatutnya ada? pelik la, saya kat dalam Malaysia lagi kan? huhu..pelik2...

Macam mana pun, saya bersyukur sangat sbb semuanya dah selamat...alhamdulillah..:)