Monday, April 27, 2015

Set Bersalin Spa & Ma



Set Bersalin Spa & Ma ini merupakan antara set bersalin yang sangat lengkap berbanding set bersalin yang lain. Termasuklah bengkung, tungku, param, pilis dan lain-lain. Ada 11 item di dalamnya iaitu:



1. Virgin Coconut Oil
2. Gamat Emulsion
3. Jamu Ratu Dara
4. Pilis Herba
5. Shape-Up Lotion
6. Minyak Seri Herba
7. Tungku Herba
8. Bengkung Ratu
9. Lulur Frangipan
10. Herba Mandian Spa
11. Feminine Wash 



Kalau anak kuning, boleh mkn VCO dan Gamat. anak dah baik kuning nanti, boleh la mula makan Jamu Ratu Dara tu..tak payah la beli supplement lain. Berbaloi kan?

Harga pasaran RM330


Harga kami cuma RM290, termasuk postage semenanjung dengan free tungku bayi!


Cepat! sementara stok masih ada :)



Sunday, April 26, 2015

SET BERSALIN NONA ROGUY

PAKEJ MENGANDUNGI:
PhytoNatal - 90 biji
Akar Herbanika - 10 paket
Minyak Herbanika - 100 ml
Herbanika barut (krim) - 60gm
Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
Herbanika Lulur - 100gm

Harga pasaran: RM 386.90

Harga Kami cuma: --> RM290 + Herbal Balm NR + Free postage seluruh Malaysia!



Herbal Balm NR- 

Di syorkan kegunaan bagi ibu bersalin sebagai pilis yang di sapukan di bahagian dahi bagi mengatasi dan mengelakkan daripada angin panas atau angin meroyan di bahagian mata, dahi, dan kepala dan membantu meringankan sakit kepala, migrain dan serangan kemurungan. 

Berminat, sms/whatsapp saya di 0133250893 :)

Harga GST? Kami tanggung!









Dalam Set Bersalin NR ni mengandungi:



PHYTONATAL (90 TABLET)

Berfungsi:

  • Mengatasi masalah sembelit, terutama kepada wanita dalam pantang.
  • Mengelakkan terjadinya bentan.
  • Sebagai pembersih dalaman semulajadi untuk menyahtoksik, pelembab, dan perapi dalam sistem dalaman tubuh badan bagi mengeluarkan kekotoran, angin toksik, darah nifas, darah bantal, lendir berlebihan, retensi air dan sembab
  • Menurunkan berat badan, melangsingkan tubuh badan dan merampingkan pinggang, mengempiskan perut, serta mengatasai masalah geleber.
Cara pemakanan:  2-4 tablet sehari diambil dengan Akar Herbanika NR untuk kesan yang lebih .

Pengalaman saya dengan Phytonatal, badan memang kurang sakit-sakit, angin dalam badan pun kurang. Selepas berpantang juga saya masih mengamalkan Phytonatal sehingga kini anak saya sudah pun berumur 10 bulan, alhamdulillah, perut tidak terlalu buncit sekiranya makan dengan banyak sekalipun

Harga Phytonatal bagi pembelian berasingan: RM100





AKAR HERBANIKA NR (10-TBAG)

Minuman herba antioksidan untuk kesihatan dan kecantikan

Berfungsi:

  • Melancarkan pengeluaran darah nifas
  • Membanyakkan susu badan
  • Membersih, melancarkan serta menyegarkan darah yang bercirikan stimulasi dan lactagogue yang dapat memperbanyakkan keluaran susu ibu yang segar ketika dalam pantang bersalin.
  • Melancarkan pembuangan air kecil
Cara Penggunaan Akar Herbanika NR:

1-2 paket Akar Herbanika NR di rendam dalam 1 mug air panas mendidih. Biarkan ia suam atau suhu bilik, masukkan madu lebah untuk kesan yang lebih mujarab. Amat di syorkan amalan sebanyak 3-4 mug sehari dengan mengulangi rendaman paket yang sama sehingga cair warnanya. Selepas itu, gantikan dengan paket yang baru. Untuk pesakit kencing manis, minum Akar Herbanika NR tanpa madu.

Pengalaman saya: Minum Akar Herbanika NR yang di rendam bersama kulit kayu manis atau serai wangi juga sangat best! Susu badan memang banyak dan pekat :)

Harga bagi pembelian loose: Akar Herbanika (15 t-bag): RM55
                                                 Akar Herbanika (30 t-bag): RM80




MINYAK HERBANIKA (100ml)

Minyak berubat untuk kegunaan luaran atau bagi saya minyak ajaib :)

Boleh di gunakan sebagai 

  • minyak urut.
  • diletakkan 3-4 titik di pad untuk melancarkan pengeluaran darah nifas dan membantu mengeringkan luka bersalin(normal) dengan cepat.
  • Di sapu pada kaki dan bahagian yang sakit dan tengang, untuk kelegaan yang cepat.
  • di sapukan di perut sebelum menyapukan Krim Herbanika Barut, untuk menghilangkan stretchmark dan membantu Krim Herbanika Barut untuk bertindak dengan lebih berkesan menghilangkan lemak-lemak

Pengalaman saya, luka bersalin kering dengan cepat. Sakit-sakit bahu, lutut, hilang pada keesokkan pagi apabila saya sapukan Minyak Herbanika NR sebelum tidur :)

Harga bagi pembelian loose: Minyak Herbanika 130ml : RM58





KRIM HERBANIKA BARUT (60gm)

Krim yang disapukan di bahagian perut sebelum memakai bengkung.

Berfungsi:

  • Mengeluarkan darah nifas dengan lancar, darah kotor, lendir dan angin keracunan dan darah bantal daripada rahim.
  • mengejapkan otot bahagian perut yang longgar dan menggeleber.
  • Mengurangkan jalur kulit (stretchmark) dan memutihkan kesan parut.
  • Mengembalikan kelangsingan badan yang terserlah di bahagian pinggang, perut, pinggul, baha dan lengan.
Cara Kegunaan: 

  • Sapu Minyak Herbanika NR terlebih dahulu di bahagian perut, pinggang, pinggul sebelum menggunakan Krim Herbanika Barut di tempat tersebut.
  • Pakai bengkung atau kain barut untuk mengikat rapi bahagian tersebut. 
Harga bagi loose item: Krim Herbanika Barut(60gm) RM45





UNCANG CUCI HERBANIKA(10 tbag)

Air rebusan herba untuk mandi dan cucian bahagian sulit.

Berfungsi:

  • Sebagai cucian berkesan untuk bahagisn sulit ibu dalam pantang bersalin, membantu mengatasi atau meredakan jangkitan fungus, keputihan dan mempertingkatkan kesihatan di bahagian sulit.
  • Amat berkesan dalam rawatan rendaman sulit, hidroterapi dan sebagai herba bunjut dalam terapi tuaman.
Cara penggunaan:

Rendam 3 paket Uncang Cuci Herbanika dalam 1 liter air panas mendidih. Biarkan warna air bertukar kepada kekuningan herba.
Kemudian masukkan sedikit air biasa supaya panasnya tidak melecurkan kulit dan masukkan garam untuk lebih berkesan. Guna airnya untuk mencebuk atau menggunakan kapas untuk memcuci alat sulit wanita atau dalam rawatan rendaman sulit.

Uncang cuci NR ini juga boleh dijadikan sebagai herba mandian dengan merebus 6 paket Uncang Cuci Herbanika dalam 2 Liter air tanpa garam.
Air rebusan itu di campurkan dengan air biasa dalam bekas mandi atau besen untuk di suamkan sebelum mandi. Gunakan uncang-uncang yang di rebus itu sebagai tuaman urat saraf, otot dan payudara semasa mandi untuk lebih berkesan.

Harga bagi loose item: Uncang Cuci Herbanika (15 tbag) RM85



HERBANIKA LULUR NR

Serbuk herba perubatan sebagai lulur (scrub)

Membantu dalam:

  • Mengurangkan kesan parut serta pigmentasi disamping mengeluarkan sel-sel kulit mati dan menghaluskan kulit.
  • Mengencangkan kulit dan otot badan, mengecutkan bengkak urat varikos, meredakan sembab dan memelihara kesihatan urat saraf badan secara luaran.
  • Mengatasi kebas-kebas dan seram sejuk dengan menghindari daripada kemasukan angin sejuk.
Cara Penggunaan Herbanika Lulur NR:

Sediakan 2 sudu besar Herbanika Lulur NR, campurkan dengan air panas suam, kacau sehingga menjadi pes yang sederhana cair.

Sebelum mandi, lulur seluruh badan. Kemudian, mandi dengan air herba mandian Uncang Cuci NR. 



Hanya yang terbaik :) Hubungi saya di 013-3250893


Friday, June 6, 2014

Qaseh Gold

Produk WAJIB bagi semua ibu yang sedang merancang kehamilan, sedang hamil dan berpantang..



Antara kebaikan Qaseh Gold kepada ibu-ibu ialah:

- Melancarkan kitaran haid.
- Meningkatkan kesuburan
- Memberikan tenaga
- Menstabilkan hormon
- Menaikkan HB
- Mengawal tekanan darah semasa mengandung
- Memudahkan kelahiran
- Menambah darah semasa berpantang

Antara kandungan Qaseh Gold



Antara testimonial:


Qaseh boleh di mkn sejurus selepas keluar dari labour room, walaupun bayi G6PD...:)

Qaseh Gold menaikkan semula HB yang rendah. 

Qaseh Gold menyelesaikan masalah keputihan.

Susu badan juga banyak dengan mengamalkan Qaseh Gold.

Mudah bersalin dengan pengamalan Qaseh Gold

Sesungguhnya kita cuma berusaha, Allah juga yang menentukan. Insyaallah...:)


Harga sebotol: RM78

Qaseh Gold Kekanda dan Qaseh Gold Junior juga ada di  jual. Berminat, hubungi saya di 0133250893 ^_^


Set Bersalin Nawal Herbal Beauty

Merupakan set penjagaan luaran secara tradisional yang lengkap.

Set Bersalin Nawal Herbal Beauty ini di jual dalam 3 pakej yang berbeza.


Set Bersalin Nawal Pakej A mengandungi:


1. Bengkung ibu
2. Tungku besi
3. Sarung tungku herba
4. Herba mandian azzahra
5. Bedak panas syifa
6. Pati minyak serai wangi
7. Feminine wash manjakani
8. Intensive toning lotion (losen slimming)


Harga asal RM306.90
Harga after less RM257.00



Set Bersalin Nawal Pakej B mengandungi:


1. Bengkung ibu
2. Tungku besi
3. Sarung tungku herba
4. Herba mandian azzahra
5. Bedak panas syifa
6. Pati minyak serai wangi
7. Feminine wash manjakani
8. Repairing beauty lotion - utk stretchmark, parut dan masalah kulit
9. Collagen soap - utk stretchmark, parut dan masalah kulit, utk muka dan badan

Harga asal RM360.00 ++
Harga after less RM287.00



Set Bersalin Nawal Pakej C mengandungi:

1. Bengkung ibu
2. Tungku besi
3. Sarung tungku herba
4. Herba mandian azzahra
5. Bedak panas syifa
6. Pati minyak serai wangi
7. Feminine wash manjakani
8. Repairing beauty lotion - utk stretchmark, parut dan masalah kulit
9. Collagen soap - utk stretchmark, parut dan masalah kulit, utk muka dan badan
10. Intensive toning lotion (losen slimming)


Harga asal RM390.00 ++
Harga after less RM320.00

Setiap pembelian set bersalin nawal akan di berikan hadiah misteri. 

Setiap item di atas ada di jual berasingan. Berminat, boleh sms/whatsapp ke 0133250893 ^_^

Thursday, November 1, 2012

Apa itu Bentan??


Jangkitan kuman akibat tiada penjagaan rapi


DALAM masyarakat Melayu, sering kita dengar, wanita selepas bersalin kena bentan, begitu juga dengan kanak-kanak yang baru lepas bersunat. Jika tidak dijaga betul-betul dalam tempoh pemulihan, mereka boleh diserang bentan. Lebih membimbangkan, ada banyak juga wanita yang baru bersalin maut akibat bentan. Apakah sebenarnya bentan? Sejauh mana wanita benar-benar faham dan tahu mengenai penyakit itu? 

Jika dirujuk pakar perubatan, bentan tidak pernah disebut dalam mana-mana jurnal perubatan. Ia adalah situasi yang berlaku kepada wanita selepas bersalin akibat jangkitan kuman pada bahagian peranakan, rahim, saluran atau pundi kencing berpunca daripada sikap sambil lewa atau tidak prihatin mereka terhadap tahap kesihatan dan kebersihan diri sehingga berisiko tinggi untuk jangkitan kuman. 

Lazimnya, wanita selepas bersalin lebih senang mendapat jangkitan kuman kerana berlaku perubahan hormon. Sepanjang tempoh itu, banyak perkara yang patut diambil kira, jangan terlalu taksub untuk mengikut petua ‘orang tua-tua’ atau kaedah tradisional yang banyak pantang larangnya. 

Contohnya, ketika dalam pantang, wanita tidak boleh terlalu banyak berjalan, turun naik tangga, minum air banyak, suhu badan terlalu sejuk dan tidak boleh makan makanan sebarangan. 

Ada antara petua ‘orang tua-tua’ membantu memulihkan kesihatan ibu selepas bersalin dengan cepat, namun ada antaranya yang tidak begitu baik dan relevan sehingga boleh memudaratkan. Misalnya, kononnya minum air terlalu banyak takut perut menjadi buncit dan mengembang. Sebenarnya itu adalah persepsi yang salah kerana jika minum air sikit boleh menyebabkan kawasan faraj menjadi kering dan kurang buang air kecil serta air kencing menjadi kotor. 

Apabila ini berlaku, jangkitan kuman pada bahagian faraj dan jika tidak dirawat ia boleh merebak masuk ke dalam darah sehingga memudaratkan dan membawa maut. 

Pensyarah Kanan Jabatan Obstetrik & Ginekologi, Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM), Dr Sofiah Sulaiman, ketika diajukan mengenai isu bentan, berkata memang tidak ada istilah bentan dalam kamus perubatan, namun ia sebenarnya bersangkutan mengenai jangkitan kuman kepada ibu selepas bersalin jika mereka tidak mengamalkan penjagaan kesihatan dengan betul. 

Katanya, wanita selepas bersalin memang mempunyai potensi diserang jangkitan kuman pada rahim, faraj, pundi kencing atau darah septicaemis jika tidak melakukan penjagaan lebih rapi. 

Sepanjang tempoh pemulihan itu, katanya, imunisasi wanita adalah sangat rendah, jika mereka ambil mudah dari segi dalam penjagaan diri, jangkitan kuman mudah terjadi. 

Dalam tempoh berpantang, darah nifas yang banyak keluar boleh menyebabkan jangkitan kuman jika wanita tidak kerap menukar tuala wanita. 

“Mereka juga seharusnya lebih banyak minum air, jaga kebersihan, lebih kerap menukar tuala wanita atau melakukan rawatan segera pada jahitan yang terbuka pada tempat peranakan untuk mengelak jangkitan kuman. Penjagaan lebih rapi di bahagian peranakan amat penting, termasuk untuk mengelak jahitan terbuka dan jika tidak dirawat ia boleh menyebabkan kuman mudah berjangkit. 

“Selain itu, jika kurang minum air, boleh juga menyebabkan kawasan pundi air kencing menjadi kering hingga menyebabkan ia mudah dijangkiti penyakit. 

“Jangkitan kuman berlaku di mana-mana bahagian peranakan dan faraj wanita itu, yang kemudian merebak sehingga ke dalam saluran darah serta menyerang organ lain dalam badan seperti buah pinggang menyebabkannya tidak berfungsi atau berlaku kompilasi penyakit lain,” katanya. 

Pada masa sama, beliau menegaskan, dalam tempoh berpantang, wanita juga memerlukan penjagaan kesihatan dan pemakanan yang betul bagi mengelak jangkitan kuman. 

Jelasnya, sekitar tahun 1960-an, jangkitan kuman adalah pembunuh nombor satu bagi wanita selepas bersalin. Ia berlaku disebabkan pada waktu itu, pengambilan antibiotik tidak diberi penekanan. 

“Malah, negara mundur juga mengalami masalah sama. Jangkitan kuman menjadi pembunuh nombor satu wanita selepas bersalin. Pada era itu, ramai wanita bersalin di rumah dan bukan di hospital. Mereka mengamalkan rawatan cara sendiri atau tradisional serta mungkin juga disebabkan kurang penjagaan kesihatan serta kebersihan. 

“Bagaimanapun, dewasa ini, rekod wanita yang kena jangkitan kuman atau mati akibat jangkitan kuman tidak begitu serius kerana mengambil ubat antibiotik,” katanya. 

Dr Sofiah berkata, ada juga wanita yang disebabkan terlalu taksub untuk menjaga bentuk badan selepas bersalin tidak mengamalkan diet pemakanan yang betul dan kurang minum air menyebabkan mereka lebih berisiko dijangkiti kuman. 

“Wanita perlu makan makanan berkhasiat untuk mempercepatkan proses pemulihan, minum air banyak, lebih kerap menukar tuala wanita dan paling penting segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan termasuk mendapatkan antibiotik,” katanya. 

Sebagai langkah pencegahan menghalang kompilasi yang lebih serius terhadap penyakit lain, wanita yang mempunyai tanda seperti deman panas, sakit pinggang teruk dan berterusan, pendarahan melampau, perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. 

“Isu bentan tidak seharusnya dipandang ringan. Ia bukan saja punca kematian selepas bersalin, malah boleh menyebabkan pendarahan melampau selepas bersalin, darah tinggi ketika mengandung dan darah beku,” katanya.

Sumber: Berita Harian, 17/2/2011

Wednesday, February 15, 2012

New Life...:)


Yup...anak ke-2 saya di lahirkan.....13 January 2012...Diberi nama NURUL IZZAH BINTI MUHAMAD FAISAL...




 
     Pengalaman bersalin kali ni mmg berbeza berbanding semasa melahirkan zakwan dulu...kalau dulu zakwan di lahirkan secara vacuum, kali ni saya rasa mcm nak bersalin secara normal sepenuhnya...tapi tak sangka, niat tu menjadi kenyataan, cumanya, bagi saya, kali ni nyawa saya dan baby btol2 dalam bahaya...waktu bersalin tu, saya asyik fikirkan keselamatan baby je...sehingga saya 'push' kuat2 dengan harapan baby cepat keluar dengan selamat...mmg fokus abis lah!

Membuat keputusan untuk bersalin di Hospital Kuala Kangsar

Pada mulanya, saya plan nak bersalin di Hospital Ipoh, tapi selepas lawatan kali pertama kami ke hospital tu untuk check bukaan(kuar 'show' pada 8hb Jan), kami rasa kami perlu memikirkan semula keputusan tersebut. untuk berjumpa dengan doktor,saya perlu menunggu selama 3 jam ..huhu...dengan ramainya patient dan rungutan dari nurse bahawa katil dah penuh membuatkan saya rasa berat hati untuk bersalin di Hospital Ipoh...memandangkan bukaan baru 1 cm ketika itu, kami membuat keputusan untuk menunggu di Kuala Kangsar dan bersalin di sana...

12 Jan 2012

Ok, contraction dan terasa setiap 20 min...masih boleh tidur lagi, so, mesti lama lagi...pukul 5.30pagi, dah rasa tak larat nak tahan sorang2...Encik suami saya kejutkan untuk standby..-mandi, solat subuh dan siapkan barang2, incase kene tahan kat hospital...

Di Hospital Kuala Kangsar, sunyi je...ada sorang ibu yang telah selamat melahirkan baby...Nurse kat situ terus je bagi baju untuk di pakai( warna pink lagi..hehe)...tapi saya menolaknya, sbb saya tak sure lagi bukaan dah brape..sakitnya masih tak konsisten. Selepas di periksa, bukaan baru 2cm...dan yang check bukaan tu pun, cuma nurse...saya tak nmpk sorang doktor pun...yeah...disini barulah banyak soalan yang berlegar di fikiran...kenapa mereka check bukaan dulu? nape tak buat CTG dulu? Mana doktor? huhu...

Saya di tahan di wad kerana nurse risau bukaan akan terbuka dengan cepat, memandangkan ini anak yang ke-2...


Di Wad bersalin

Tak ramai pun kat wad bersalin tu(nama wad tu pun saya dah lupa...hehe)..ada lebih kurang 11 org sahaja kat dalam wad tuh...dengan hanya 24 katil sahaja...

Saya berjalan di sekeliling wad, dengan harapan, baby akan kuar cepat dan mudah...sampai nurse2 pelatih kat situ tanya..'akak tak penat ke?' hehe...pening diorg tgk saye asyik berjalan je..hehe...

Petangnya, contraction sudah mula terasa lama untuk setiap selang masa...jam masih di tepi untuk merekod selang masa sakit tu...dan, sepanjang hari di situ..TAK ADA PUN NURSE@ DOKTOR   yang datang tanya khabar saya..huhu...takpe..masih boleh tahan lagi...masih boleh solat berdiri lagi...tapi menggigil jugak la badan ni menahan sakit tu datang...

Permintaan yang di ambil mudah

Seusai solat maghrib(secara duduk), saya rasa dah tak dapat nak tahan lagi sakit...sabar..tunggu masuk isyak dulu..hehe..boleh tunggu lagi tuh...lepas je solat isyak, saya bagi tau dengan nurse yang kebetulan lalu...dengan nada yang lemah..'ok, jap lagi saya check'....lebih kurang 5 minit lepas tu, nurse tu datang, letakkan tangan dia di atas perut(untuk check contraction)..huhu..cara tradisional btol...contraction 2 kali dalam 10 min...dia minta untuk check bukaan plak...dah 4 cm rupanya...still..lambat lg!.....huhu..tapi dah boleh p labour room...

kat labour room, sakit tu kurang...tak tau kenapa...check CTG pun, contraction tak teruk sangat, sampai nurse tu cadangkan saya balik semula ke wad! waaa..tak mau..sbb saya dah tak larat nak bagi tau lagi kalo saya dah sakit btol2....huhu

lepas hampir sejam, datang sorang lagi nurse, check bukaan, dah 5 cm...so, tutup citer nak antar balik ke wad..alhamdulillah....

Hypnobirthing

Yup...kalo dah 5cm tu, faham2 la sakitnya mcm mane...makin lama makin sakit, dan badan saya menggigil menahan sakit itu. Air ketuban tak di pecahkan, No Gas untuk tahan sakit atau petidine atau ape2 sahaja ubat tahan sakit..bukan saya taknak, tapi mmg tidak di berikan oleh pihak hospital dengan alasan tiada doktor pakar...Saya mengiring ke kiri, sbb ada dengar petua, kalo nak cepat bersalin, baring dengan mengadap ke kiri....mulut dah mula mengalunkan zikir...sms dah di antar kepada suami supaya standby...pastu teringat tentang kaedah hypnobirthing...'JANGAN LAWAN SAKIT TU, TAPI TERIMA DENGAN HATI TERBUKA DAN GEMBIRA' ...

Ketika itu, saya membayangkan, baby sedang berusaha menolak dirinya untuk keluar..kalau saya tahan sakit itu, bermakna saya tahan anak saya untuk keluar..kesian anak saya..so, saya gagahkan diri untuk senyum..dan kata dalam hati..'ok baby, kuat lagi...ummi boleh tahan lagi ni' jadi, sesakit mana pun saya, saya lebih lega, sbb anak saya masih kuat.......alhamdulillah...pernafasan saya menjadi lebih teratur dan badan dan tak menggigil menahan sakit yang datang....last sekali, saya terasa air ketuban pecah, dan baby dah nak kuar...tapi masa tu, baru saya perasan, saya tak abis blaja tentang hypnobirthing..... ketika 'push' tu..nak bayangkan ape plak ye? kene fikir ape? huhu...so, pakai hentam 'push' je la...dekat setengah jam jugak la sesi push tu, sbb saya gelabah, memikirkan, Hospital Kuala Kangsar akan hantar patient yang bermasalah untuk bersalin ke Hospital Taiping. Cuba bayangkan, baby dah stage ke 2 untuk keluar, tetiba si ibu tak larat nak push, diorg akan hantar ke Hospital Taiping yang memakan masa 30 minit untuk sampai...apa akan jadi dengan anak saye? tak ke lemas??wawawa.....

Alhamdulillah jugak la, Nurul Izzah keluar dengan selamat, di sambut oleh mid-wife dan 2 nurse pembantu dengan di 'perhatikan' oleh doktor(doktor kot, sbb dia pakai uniform color lain)..dan tak sempat pun nak tgk pangkat dia..

Seriously, saya rasa better saya bersalin kat umah. di sambut oleh bidan...huhu..tak faham, kenapa ada hospital yang takde doktor...peluang untuk terjadinya risiko semasa melahirkan sangatlah tinggi...walaupun saya percaya segala yang berlaku semasa bersalin tu ketentuan Allah, tapi bukan ke dunia perubatan skarang ni dah canggih? kenapa ada hospital yang masih kurang semua kemudahan yang sepatutnya ada? pelik la, saya kat dalam Malaysia lagi kan? huhu..pelik2...

Macam mana pun, saya bersyukur sangat sbb semuanya dah selamat...alhamdulillah..:)

Kaedah-kaedah Bersalin


1. Kelahiran normal
 Kaedah ini merupakan kaedah yang paling diinginkan oleh setiap ibu. Saat inilah pelbagai pengalaman yang menegangkan,menyakitkan bahkan membahagiakan. 
Biasanya doktor akan menggunakan kaedah Episiotomy melibatkan pemotongan kecil pada otot luar vagina. Ini bagi memudahkan proses bayi keluar.
2. Kelahiran cara forsep

Kelahiran cara forseps adalah kelahiran dengan bantuan alat yang dikenali sebagai forseps. Sekiranya digunakan dengan betul, ia tidak berbahaya malah mungkin boleh menyelamatkan nyawa. Antara indikasi penggunaannya:
·         Kes sakit jantung ataupun darah tinggi, forseps dapat membantu ibu untuk tidak meneran terlalu kuat.
·         Bayi sudah terlalu lama dalam pintu rahim. Ada kalanya ibu tidak dapat meneran dengan baik dan kepala bayi tersekat lama dan boleh membahayakan bayi.
  •           Keadaan bayi sonsang

3. Kelahiran cara vakum
Ia menggunakan kuasa sedutan pada kepala bayi bagi membantu mengeluarkannya. Ia digunakan dalam keadaan tertentu seperti forseps.
Kelebihannya berbanding forseps adalah ia dapat digunakan dalam kes-kes di mana kedudukan kepala bayi tidak berada dalam kedudukan optimu; iaitu kepala bayi dalam keadaan OT (senget ke tepi) atau OP (muka ke atas). Ia biasanya tidak menyebabkan luka pada vagina ibu sekiranya dilakukan dengan berhati-hati.
Antara komplikasi menggunkan vakum adalah apabila kepala bayi agak tiggi dan ibu tidak dapat membantu meneran dengan baik. Pendarahan mungkin terjadi di bahadian bawah kulit kepala bayi.
Doktor kanak-kanak akan dipanggil bagi menilai keadaan bayi. Kepala bayi akan kelihatan lonjong sedikit selepas lahir dan akan hilang dalam masa seminggu.
4. Kelahiran pembedahan caesarean


Kaedah pembedahan caesarean untuk mengeluarkan bayi boleh dilakukan melalui anestetik menyeluruh atau anestetik lokal. Biasanya kaedah yang lazim diguna ialah anestetik lokal iaitu kaedah spinal anesthesia (kaedah bius daripada pingang ke bawah).
Pembedahan caesarean ini selamat kerana adanya pembiusan lokal bersama antibiotik. Dalam kaedah pembedahan ini, incision atau torehan dilakukan pada bahagian panty-line atau bahagaian ari-ari.
Selapis demi selapis lapisan abdomen dibuka sehingga sampai ke ruang abdomen. Ada 6 bahagian lapisan abdomen yang dibuka sebelum sampai ke rahim. Dan apabila sampai ke rahim, torehan akan dilakukan pada segmen bawah dan bayi akan dikeluarkan.
Selepas itu setiap lapisan abdomen yang dibuka tadi akan dijahit semula dengan kemas. Apabila semuanya selesai, biasanya lukanya akan sembuh dalam masa 2 minggu sehingga 1 bulan. Dan biasanya dalam tempoh 2 bulan ibu sudah boleh beraktiviti harian tanpa masalah.